Niezależnie od tego, czy przyjęcie chrzcielne odbywa się w restauracji czy w domowym zaciszu, największym dylematem pozostaje… menu. Serwowane dania muszą być wytworne i jednocześnie pyszne. Powinny też smakować zarówno wymagającej cioci Krysi, jak i kilkuletniej Kasi.

Macie problem ze skomponowaniem tak wymagającego jadłospisu? Przychodzimy Wam na pomoc publikując listę dań najczęściej wybieranych na tę okazję przez naszych klientów.

chrzciny (6)

1. Bulion z domowym makaronem. Drobiowy, wołowy czy też z kaczki. Wysłużony rosół to „jedynka” wszystkich polskich imprez okolicznościowych. Nie obejdzie się bez niego żaden uroczysty obiad. Nie próbujcie z tym walczyć, bo przyjdzie Wam się zmierzyć z niezadowolonymi minami najbliższych.

2. Jeśli koniecznie chcecie zrezygnować z rosołu lub Wasza rodzina składa się w przeważającej większości z wegetarian, postawcie na… krem. Nasz szef kuchni poleca ten z brokułów, zielonego groszku, leśnych grzybów lub ciecierzycy. Rozkosz dla podniebienia i nie wymaga wałkowania ciasta na makaron 😉

3. Tak zwana klasyka gatunku, to także rolada śląska z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Tego wyboru nie trzeba komentować – wystarczy skosztować!

IMG_3669

4. Prosty, syty i przede wszystkim smaczny. De volaille z ziołowym masełkiem to pozycja obowiązkowa na przyjęciu chrzcielnym. Zdecydujcie się na niego jeśli planujecie zaproszenie większej liczby dzieci. Maluchy kochają panierowanego, zwijanego kurczaka. Dokładki w tym przypadku nie odmówi również żaden pełnoletni gość 😉

5. Z czoła listy nie schodzi też tradycyjny schabowy. Rosną tylko oczekiwania w sposobie jego przyrządzania. Coraz popularniejszy jest kotlet wieprzowy zapiekany z serem lub/ i z pieczarkami.

6. Do łask wracają także udka. Kacze, gęsie czy z kurczaka. Najlepiej smakują przygotowane nowatorską metodą sous-vide, czyli bardzo powoli gotowane w gorącej wodzie po uprzednim zamknięciu w specjalnym, hermetycznym woreczku. Zastosowanie tej techniki pozwala zachować wszystkie smaki i aromaty mięsa bez utraty naturalnych soków czy nadmiernej redukcji jego objętości.

chrzciny (2)

7. Tradycyjny tort? Jak najbardziej, ale w nowej, lżejszej odsłonie! Tłuste kremowe masy zastąpiła bita śmietana a najmodniejszym dodatkiem są sezonowe owoce. Już macie ochotę na dokładkę?

8. Na liście topowych deserów wysoko uplasowały się również… soczyste sorbety z sałatką owocową. Nic w tym dziwnego, bo w Piwnicy Rycerskiej przyrządzamy je sami. Ostrzegamy – jeśli raz spróbujecie tego w domu nie będziecie potrafili przestać 😉

9. Tradycyjna szarlotka na gorąco z lodami waniliowymi to nadal stały punkt programu. Tego dnia nie odmawiajcie sobie słodkiej klasyki.

chrzciny (7)

10. Dobre bo… swojskie! Nie zapominajcie o tym i urządzając przyjęcie wzbogaćcie jadłospis o wędliny, smalczyk, ogórki kiszone i chleb własnego autorstwa. Nie jesteście kulinarnymi orłami? Spokojnie – śpieszymy Wam z pomocą!

Podsumowując, na przyjęcia chrzcielne Polacy nadal wybierają raczej dania tradycyjne, ale coraz częściej „przyprawiają” je szczyptą kulinarnej fantazji. Nowatorska metoda gotowania czy nietypowe dodatki to elementy, których nie należy się obawiać.

Dobra rada: komponując menu kierujcie się sezonowością. Sięgnijcie po modne dodatki takie, jak jarmuż, szparagi, młoda kapusta, fasolka szparagowa, rukola, świeże sałaty z lekkimi dipami. Szarlotkę serwujcie jesienią i zimą a sorbety upalnym latem.

IMG_3714